marți, 19 februarie 2013

Marin Teodorescu "Zavaidoc"

(n. 8 martie 1896, Pitești — d. 13 ianuarie 1945)
Născut la 8 martie 1896 în Pitești, Marin a fost fiul Constanței și violonistului-țimbalist lăutar Tănase Theodorescu. A mai avut un frate (Vasile) și două surori (Maria și Zoe), toți extrem de talentați în muzică.
După încheierea Primului Război Mondial a luat ființă taraful fraților Zavaidoc, cu Vasile la vioară, Zoia la acordeon, iar Marin-Zavaidoc cu vocea.
Mai târziu li s-a alăturat și grecul Tănase Perlidius, clarinetist, soțul Zoiei, pentru ca în cele din urmă să cânte în taraf și fetele acestora: Olga la vioară, Paula la acordeon și Gili la pian. În perioada interbelică, muzica lui Zavaidoc era la mare căutare. Vocea lui puternică răsuna în saloanele pline ale restaurantelor vestite ale vremii.
Era cerut în toate colțurile țării. A avut turnee la Iași, Arad și Timișoara. A stârnit ropote de aplauze chiar și la Paris, în 1937, la Expoziția Universală, când a însoțit delegația României, lucru confirmat de Elena Zamora.
Ar fi putut ajunge solist de operă, dar, dar cum toate restaurantele renumite ale Piteștiului și mai apoi ale Bucureștiului „se băteau” să-l aibă în program, a ales banii. Rupea gura târgului cu taraful său de familie. Patronii de restaurante se băteau să-l aducă pe Zavaidoc în localurile lor. Patima cu care cânta ținea oamenii la masă nopți întregi.
(sursa: Wikipedia)

Marie si Marioara
 
Aseara fusei la una
 
Dragostea e ca si o raie
 
Mai vino seara pe la noi
 
De cand ne-a aflat multimea
 
Di, di,di murgule di!
 
Foaie verde firul ierbii
 
Foaie verde spic de grau
 
Am un foc la inimioara
 
Ionel, Ionelule

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu