marți, 19 februarie 2013

Jean Moscopol

(n. 26 februarie 1903, Brăila - d. 1980)
S-a născut la Brăila, la 26 februarie 1903. Părinții lui erau greci: mama, Terpsihore, era din Constanța, în timp ce tatăl său, Lascăr, era de prin Mesimvria, dar se stabilise la Brăila. Numele său real era Ioan Moscu. Se spune că talentul l-ar fi moștenit de la cea care l-a născut, mama sa având voce de soprană. Încă din primii ani de viață, micul Moscu a fost atras de muzică.
Înainte de a ajunge faimos, Jean Moscopol nu era decât un modest funcționar de bancă la „Chrissoveloni”. Cânta pentru amici dar mai ales la seratele unui club al cărui membru era numit „Sparta”. Pe la începutul lui 1929, aflându-se în vizită la un prieten care lucra la casa „Pathe”. Moscopol începe să fluiere cum numai el știa. Directorul casei „Pathe” aflat și el la acea reuniune este entuziasmat. Îi să înregistreze câteva plăci fluierate care imitau naiul. Tot în acea perioadă de început înregistrează și prima placă cântată, cu melodia „Balada fumului de țigară”.
Jean Moscopol era însă doar la început de drum și plăcile sale au fost repede uitate. Faima sa crește odată ce părăsește banca și începe să cânte seară de seară la barul „Zissu”. Era atât de popular încât oamenii veneau doar ca să-l audă pe el.
La Parlophon înregistrează în jur de 10 discuri care au un succes fulgerător. Norocul îi surâde din nou când în toamna anului 1929 sosește la [[București un reprezentant al His Master's voice din Londra.
(sursa: Wikipedia)
Vrei sa ne intilnim simbata seara
 
Mana, birjar si du-ma-n noapte
 
Da-mi gurita s-o sarut
 
Mai spune-mi inc-odata
 
Ai sa iubesti odata si tu
 
Violete pentru Fete
 
Fumul de tigara
 
C-un buchetel de trandafiri
 
In tara-n care m-am nascut
 
Nani, nani
 
Cuculeana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu