joi, 28 februarie 2013

Carol al II-lea

Carol al II-lea (1930 - 1940)
Cel mai controversat dintre cei patru Regi ai României este, fără îndoiala, Carol al II-lea. Foarte multi au văzut în el principalul vinovat pentru dezmembrarea statului roman la începutul celui de al doilea război mondial. Carol al II-lea a instaurat prima dictatura din România secolului al XX-lea. Viata lui aventuroasa a fost criticata de către toți contemporanii sai, indignându-i pana și pe cei mai loiali susținători ai monarhiei. 

Fiu al Principelui Moștenitor Ferdinand și al Principesei Maria, Carol s-a născut în anul 1893, pe 3 octombrie, la Sinaia, fiind primul Rege din dinastia de Hohenzollern născut în România, botezat conform constituției, în religia ortodoxa. De educația lui s-a ocupat însuși Regele Carol I, pentru a-i asigura pregătirea necesara unui viitor suveran. Principele Carol s-a dovedit a fi un tânăr inteligent și sârguincios, cu o personalitate debordanta.

Problemele nu au întârziat, însa, sa apară. In timpul Primului Război Mondial, când întreg guvernul și Casa Regala erau în refugiu la Iași, Carol a părăsit garnizoana în care se afla, fugind la Odessa, împreuna cu iubita lui, Ioana Lambrino, fiica unui maior din anturajul curții. Acolo cei doi s-au căsătorit pe ascuns, iscându-se un imens scandal. Carol a fost trimis forțat la Mănăstirea Horaița-Neamț iar căsătoria a fost anulata. Cu toate acestea, Carol a continuat sa se întâlnească cu iubita lui, astfel ca, în 1920, se naște Mircea. Toate acestea au dus la trimiterea lui Carol într-o lunga călătorie în jurul lumii, pentru a o uita pe Ioana Lambrino.

In 1921, Carol o cunoaște pe Elena, fiica Regelui Constantin al Greciei, cei doi căsătorindu-se  în același an. Pe 25 octombrie 1921, se năștea Mihai, viitorul Rege al României, marcand starea de sănătate a principesei Elena. Intre timp, Carol s-a îndrăgostit foarte puternic de Elena (Magda) Wolf Lupescu, aceasta reușind sa-l domine practic toată viata.

Un al doilea scandal avea sa se declanșeze atunci când a fugit împreuna cu amanta sa la Paris, renunțând din nou la drepturile sale de moștenitor al Coroanei. De data aceasta, Regele Ferdinand l-a îndepărtat din Familia Regala și i s-a interzis ferm intrarea în România, desemnându-l ca moștenitor pe Mihai.

Odată cu moartea Regelui Ferdinand s-a intensificat propaganda în jurul reîntoarcerii în tara a lui Carol, ca o soluție pentru rezolvarea crizei politice din România. Iuliu Maniu ii cere ca o data revenit în tara sa întrerupă orice legătura cu Elena Lupescu și sa respecte prevederile Constituției din 1923.

Pe fondul unei situații politice interne instabile și a crizei mondiale, Carol s-a reîntors în tara înlăturându-și fiul de pe tron. La 8 iunie 1930 este recunoscut în parlament ca rege sub numele de Carol al-II-lea.
 
Cu toate promisiunile făcute lui Iuliu Maniu, pe atunci prim-ministru, ca va înceta relația cu Elena Lupescu, după numai puțin timp, în vara lui 1930, Carol își readuce amanta în tara. De pe aceste poziții a început o lupta pentru cucerirea puterii si pentru a guverna “deasupra” partidelor politice.

Intre anii 1934-38 a pregătit instaurarea unui regim personal în care activitatea Parlamentului si a partidelor politice a fost drastic limitata. Guvernul trebuia, in opinia sa sa răspundă de faptele sale nu în fata partidelor ci a monarhului însuși. Din arbitru politic, rol ce l-a jucat în mod tradițional, monarhia a devenit principalul factor al vieții politice în România. In 1938 regele Carol a dizolvat partidele politice, a abolit constituția democratica din 1923 și a instaurat regimul de dictatura personala.

De-asemenea s-au spus multe și despre colosala sa avere în momentul când a părăsit România în 1940, cu un tren de 12 vagoane plin cu tablouri, obiecte valoroase și bani. Dupa un pelerinaj prin Cuba, Mexic, Brazilia, perechea Carol-Elena s-a stabilit  la Lisabona. 

In cele din urma  se căsătorește, în 1949, cu Elena Lupescu. In 1953, suferind de cancer, s-a stins din viata. Imensa lui avere a fost moștenita de către Elena Lupescu. Carol al II-lea a fost înmormântat în capela Regilor Portugaliei din Estoril, împreuna cu Elena Lupescu. Trupurile lor au fost aduse de curând în România, acțiune sprijinita ferm de nepotul regelui, printul Paul de Hohenzollern (bunica sa fiind Zizi Lambrino). Carol al II-lea a fost înmormântat într-o capela în curtea bisericii din Curtea de Argeș, iar Elena Lupescu în cimitirul bisericii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu